Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τη λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Λευκάδας

ΘΕΜΑ: Λειτουγία του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Λευκάδας


 Το ΕΕΕΕΚ είναι ως γνωστό σχολειό που υπάγεται στη Δ/θμια Εκπ/ση και απευθύνεται σε μαθητές με ειδικές ανάγκες, με στόχο να συμβάλει στην κοινωνικοποίησή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους, ώστε κατά το δυνατόν να μπορέσουν να ζήσουν αυτόνομα στην κοινωνία.

Η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ στο νομό Λευκάδας πρόσφατα αποτελεί κατάκτηση μετά από μακροχρόνιο αγώνα, ιδιαίτερα των γονέων παιδιών ΑΜΕΑ που συνειδητοποιούν τη μεγάλη προσφορά της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των παιδιών αυτών. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της ΕΛΜΕ Λευκάδας στην προώθηση και υλοποίηση του σκοπού αυτού, με συνεχείς παρεμβάσεις της στους αρμόδιους φορείς, ψηφίσματα συμπαράστασης, μελέτες, σχέδια για τη λειτουργία του σχολείου κλπ. Γιαυτό είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία του θα έπρεπε να αγκαλιαστεί από όλους, κοινωνία και φορείς της Λευκάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής από όπου μπορεί να δεχτεί μαθητές. Είναι γεγονός ότι κατά τη σύντομη λειτουργία του υπήρξαν τέτοια δείγματα στήριξης του σχολείου και από την εκπαιδευτική κοινότητα και από την κοινωνία, με εθελοντικές δράσεις.

Αντίθετα, με έκπληξη και απορία παρακολουθήσαμε από την αρχή της φετινής χρονιάς μια επίθεση μέσα από το Σύλλογο ΑΜΕΑ Λευκάδας “ΕΛΠΙΔΑ”, στη λειτουργία του, για θέματα που όπως έδειξαν οι υπηρεσιακές έρευνες που ακολούθησαν δεν ευσταθούσαν. Παρόλα αυτά το ΔΣ του Συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ” επανέρχεται με νέα επιστολή του προς τον κ. Αλεβίζο (υπεύθυνο Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας) παρόμοιου περιεχομένου, προσβάλλοντας το σύνολο των εκπ/κων που εμπλέκονται στη λειτουργία του σχολείου, καθώς αυτή δε στηρίζεται μόνο στις ενέργειες του Δ/ντη αλλά και όλων των άλλων εκπ/κων του σχολείου.

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας επισημαίνει ότι:

Το ΕΕΕΕΚ είναι ένα δημόσιο σχολείο, του οποίου τις οικονομικές, υλικοτεχνικές και εκπ/κες ανάγκες μόνο αρμόδιο να τις καλύψει είναι το Υπουργείο Παιδείας, (όπως και για όλα τα άλλα Δημόσια σχολεία), το οποίο φέτος ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του σχολείου με την πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και με υλικοτεχνική υποστήριξη.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι η λειτουργία του πρέπει να στηρίζεται στη “φιλανθρωπία” ή ότι οι όποιες προσφορές κάποιων, τους δίνει το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του. Από το νόμο, επίσης ορίζονται αρμόδιοι φορείς για την εποπτεία της λειτουργίας του (τόσο για θέματα παιδαγωγικά όσο και για θέματα λειτουργικής φύσης), όπως ο Σχολικός σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, ο προϊστάμενος Δ/θμιας Εκπ/σης, ο Δ/ντης Περιφερειακής Δν/σης κλπ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ενώ το ΕΕΕΕΚ ιδρύθηκε το 2008 (ΦΕΚ 2053/6, Οκτωβρίου 2008) κατέστη δυνατό να δεχθεί μαθητές για πρώτη φορά μόνο κατά το σχ. έτος 2010-2011, δηλαδή κατά την περυσινή χρονιά, μετά και από επιστάμενες ενέργειες του νυν Δ/ντη Δ/θμιας Εκπ/σης Λευκάδας κ Γκαμπρέλα και του ΠΥΣΔΕ Λευκάδας.

Θα πρέπει επίσης να γίνει ξεκάθαρο ότι το σχολείο δεν «ανήκει» στους συγκεκριμένους μαθητές που είναι γραμμένοι φέτος ή στους γονείς τους. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις εκπ/κες ανάγκες και όλων των άλλων παιδιών που σήμερα φοιτούν σε άλλα σχολεία και πρόκειται να είναι οι αυριανοί του μαθητές. Άρα κανείς δε δικαιούται να φέρεται ως «ιδιοκτήτης» του.

Είναι λυπηρό να διαβάζουμε στην επιστολή σας γονιός να καταγγέλλει ότι του ασκήθηκε επανειλημμένα πίεση να στείλει το παιδί του στο σχολείο, στην οποία όμως δεν ενέδωσε. Ποιος χάνει αν όχι ο ίδιος ο μαθητής ΑΜΕΑ, από τη μη φοίτηση του στο σχολείο; Να θυμίσουμε ότι ίσα ίσα, ο νόμος θεωρεί παράπτωμα το να μη στέλνει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο!

Εμείς ως εκπαιδευτική κοινότητα είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε σε εκδηλώσεις του ΕΕΕΕΚ, (όπως η Χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργάνωσε, το Bazar, οι προσπάθειες να έρθουν κοντά με μαθητές ΑΜΕΑ οι μαθητές των σχολείων Γενικής Εκπ/σης μέσα από κοινές δραστηριότητες κλπ) και να δούμε εκπ/κους που υπηρετούν στο ΕΕΕΕΚ με φιλοτιμία, υπομονή και ανθρωπιά να αντιμετωπίζουν τους μαθητές τους.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι δραστηριότητες αυτές να συνεχιστούν και να αυξηθούν κατά τη νέα σχολική χρονιά. Ελπίζουμε επίσης οι όποιες παρεξηγήσεις δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή χρονιά να αντιμετωπιστούν τόσο από τους εκπ/κους όσο και από τους συγκεκριμένους εμπλεκόμενους γονείς μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, ώστε το ΕΕΕΕΚ να λειτουργήσει έτσι ώστε να υπηρετεί το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, δηλαδή την προαγωγή της προσωπικότητας των μαθητών του.

Είναι λυπηρό, αν όχι εγκληματικό, γονείς να εκτοξεύουν απειλές για ενέργειές τους που αντικειμενικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον κίνδυνο να κλείσει το σχολείο.

Κάθε ψύχραιμος άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τους σημερινούς και για τους μελλοντικούς του μαθητές αλλά και για τις ίδιες τις οικογένειές τους, αφού θα ήταν υποχρεωμένοι να πισωγυρίσουν σε αυτό που αγωνίστηκαν να αλλάξουν με την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ στη Λευκάδα, να αναγκάζονται δηλαδή τα παιδιά αυτά να κάνουν ταξίδι δεκάδων χιλιομέτρων καθημερινά, προκειμένου να εξασφαλίσουν το αναφαίρετο από το νόμο δικαίωμά τους: να φοιτούν στο σχολείο.

Ελπίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και αποφεύγοντας νέες εντάσεις θα συμβάλουν στην ομαλοποίηση του κλίματος και στην αποφυγή νέας εμπλοκής παιδιών που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, σε καταστάσεις που δεν είναι ώριμα τα ίδια να διαχειριστούν.
Tο Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος
Κούρτης Φίλιππος

Ο Γραμματέας
Παραστατίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου