Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πέτυχε η ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ στην Πρέβεζα

Πέτυχε η ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ στην Πρέβεζα



Για τρίτη φορά οργανώνεται το Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012, από 06.30 έως 14.30, στην λεωφόρο Ιωαννίνων 354, στην ΠΡΕΒΕΖΑ, από την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, η πιλοτική ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ, ως θεσμός πλέον.

Οι πολίτες της Πρέβεζας «αγκάλιασαν» την Αγροτική Αγορά και κατά τη δεύτερη φορά (24/6/2012) λειτουργίας της, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην καλή ποιότητα αλλά και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που μπορεί να βρει σε αυτή ο καταναλωτής. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μελετίου, μετατόπισε έκτακτα την Αγροτική Αγορά.

Η Αγροτική Αγορά Πρέβεζας ξεκίνησε στις 16 Ιουν 2012 και έκτοτε θα εξυπηρετεί τους πολίτες της Πρέβεζας και των γύρω περιοχών κάθε Σάββατο, στη Λεωφόρο Ιωαννίνων, στο ύψος του 8ου δημοτικού σχολείου της πόλης.

Την προσπάθεια οργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, και στηρίζει έμπρακτα η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας, σε μια οριακή εκδήλωση δημιουργίας των προϋποθέσεων για να βρουν διέξοδο οι Αγρότες προς την Αγορά, είτε μέσω Τοπικών Αγορών Αγροτών, είτε μέσω υπερτοπικών Δημοπρατηρίων. Και οι δύο οργανωμένες μορφές προώθησης των αγροτικών τροφίμων στους καταναλωτές, σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν με πρωτοβουλία των ιδίων των αγροτών, χωρίς εμπλοκή στην οργάνωση από εμπόρους και άλλους επαγγελματίες.

Ήδη άρχισε να γίνεται κατανοητό ότι οι λεγόμενες «λαϊκές αγορές» ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και οι εξελίξεις επιβάλουν πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα. Ο Δήμος Αγρινίου ήδη δημιούργησε Αγορά Αγροτών ΜΟΝΟ για τους εγγεγραμμένους αγρότες στα γραφεία αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας του Δήμου και των ομόρων Δήμων, που είναι μια θετική εξέλιξη.

Οι λεγόμενες «πελατειακές» σχέσεις ψηφοφόρων με πολιτικούς, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγκυλώνουν την πρόοδο και καθιστούν επικίνδυνες για την τοπική ανάπτυξη τις μέχρι σήμερα επιλογές.

Ο πυλώνας-«ατμομηχανή» ανάπτυξης, η γεωργία, απαιτείται να απελευθερωθεί από τις συντεχνιακές, πελατειακές σχέσεις και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις αντί να μετρούν ψήφους επανεκλογής, να σχεδιάσουν ψύχραιμα την πορεία ανάπτυξης του τόπου, δημιουργώντας χώρους για την στέγαση των Αγροτικών Αγορών.

Ο αγροτικός τομέας εάν παραμείνει εγκλωβισμένος στο σημερινό πλέγμα, δεν μπορεί να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις για να μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ 2012, Ελατοχώρι Πιερίας, θα βρεθεί χρόνος για να ανταλλαγούν εμπειρίες από όλη την Ελλάδα.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας δείχνει τον δρόμο, κάθε Σάββατο, 06.30-14.30, στην λεωφόρο Ιωαννίνων (στο ύψος του 8ου Δημοτικού Σχολείου) στην Πρέβεζα. Πληροφορίες: 6974111252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου