Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ



Σύμφωνα με το αριθμ. 34.4.1/25-9-2012 πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε  η πρόταση του Δήμου Λευκάδας για την χρηματοδότηση του έργου «Υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης», προϋπολογισμού 430.500,00 €. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία και Ανάδειξη Φυσικού Περιβάλλοντος», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», του Πράσινου Ταμείου, και διακρίνεται σε δυο υποέργα: Το 1ο υποέργο αφορά την προμήθεια «Κάδοι απορριμμάτων υπόγειοι χωρητικότητας 3m³ (Πλήρως εγκαταστημένοι)», ενώ το 2ο υποέργο την προμήθεια «Υδραυλικοί γερανοί (τοποθετημένοι επί απορριμματοφόρου)». Με την υλοποίηση της παρέμβασης, που αφορά την εφαρμογή ενός συστήματος 20 υπόγειων κάδων στον οικιστικό ιστό της πόλης Λευκάδας και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ιστορικού κέντρου της πόλης και της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Με την υλοποίηση του έργου προωθούμε την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, περισσότερο φιλικού προς το περιβάλλον και λειτουργικά αποτελεσματικότερου. Συγκεκριμένα, το σύστημα θα αποτελείται από 20 τεμάχια υπόγειων κάδων χωρητικότητας 3m³ περίπου έκαστος, προκειμένου να αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λευκάδας ένα πρόγραμμα εναλλακτικού συστήματος συλλογής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης των απορριμμάτων (οικιακών και ανακυκλώσιμων) στα συγκεκριμένα σημεία της πόλης που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου: στην ανατολική και δυτική παραλία, την πλατεία «Μαρκά», την πλατεία «Ζαμπελίων» και την παλαιά ΔΕΗ.

Με την προμήθεια & εγκατάσταση του συστήματος υπόγειων κάδων αναμένονται τα παρακάτω οφέλη:


  • Αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασης  όπου σήμερα οι υφιστάμενοι τροχήλατοι κάδοι παρουσιάζουν μια σχετικά «άναρχη» εικόνα
  • Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.
  • Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος
  • Οικονομικότερο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με άλλα συστήματα
  • Δυνατότητα απασχόλησης υπαρχόντων απορριμματοφόρων Το περιορισμένο βάρος του κάδου επιτρέπει εύκολο χειρισμό του γερανού, υψηλότερη ασφάλεια και γρήγορη διαδικασία αποκομιδής.
  • Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου