Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Χάος και καταστροφή από τον τυφώνα Σάντι (photos)






Ο εφιάλτης του πιο καταστροφικού τυφώνα ξύπνησε στη μητρόπολη του κόσμου. Ο Sandy, που μετατράπηκε σε υπερκαταιγίδα, «χτύπησε» το New Jersey, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.
Δεκαέξι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, πλημμυρισμένα σπίτια και σήραγγες του Μετρό, καταστροφές σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο και διακοπή ηλεκτροδότησης σε εκατομμύρια νοικοκυριά, είναι οι εικόνες από τη φονική επιδρομή του Sandy. Οι πρώτες βλάβες εμφανίστηκαν και στον Καναδά όπου 130.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στο Οντάριο και 34.000 στο Κεμπέκ.

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την επέλαση της υπερκαταιγίδας, που πολιορκεί τη Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, στις 5 τα ξημερώματα τοπική ώρα, ο τυφώνας, που έχει υποβαθμιστεί σε κυκλώνα, κινείται δυτικά στην Πενσυλβάνια και το κέντρο του βρισκόταν περίπου 90 μίλια δυτικά της Φιλαδέλφειας. Αναμένεται να περάσει από το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης απόψε και στον Καναδά από αύριο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τον δήμαρχο του «Μεγάλου Μήλου», Μάικλ Μπλούμπεργκ, να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να σταματήσουν να καλούν την Άμεση δράση (περίπου 10.000 κλήσεις ανά μισάωρο). Εδώ και αρκετές ώρες, το νότιο Μανχάταν έχει μείνει χωρίς ρεύμα, με συνολικά περίπου 6,5 εκατ. ανθρώπους (σε 10 πολιτείες) να παραμένουν βυθισμένοι στο σκοτάδι κατά μήκος των ανατολικών ακτών της χώρας, την ίδια στιγμή που οι δρόμοι στη Νέα Υόρκη έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια», έχοντας γεμίσει μπάζα και δέντρα.

Το «καλό» νέο μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι ότι, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των τοπικών Αρχών, το ύψος του νερού άρχισε να κατεβαίνει σε τμήματα της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα, τα νερά «ανέβηκαν» μέχρι τα 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στην περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, ενώ πλέον έχουν κατέβει στα 3 μ..







Πυρκαγιά σε σπίτια στο Κουίνς

Τουλάχιστον 50 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στο Κουίνς από τεράστια πυρκαγιά που ξεκίνησε από συγκρότημα κατοικιών. Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο όπου ξέσπασε φωτιά πριν από λίγη ώρα στο Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, ένα από τα προάστια της Νέας Υόρκης που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες μέχρι στιγμής.

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την πολιτεία της Νέας Υόρκης καθώς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη το πέρασμα του τυφώνα «Sandy». Με την απόφαση αυτή «τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Επίσης, σε κατάσταση «μεγίστης καταστροφής» κηρύχθηκε και το Νιου Τζέρσι όπου φράγμα στα βόρεια προάστια της πόλης έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ. Σε αυτές τις περιοχές, η στάθμη των υδάτων έφτασε περίπου το 1,2 ως 1,5 μέτρο. «Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης», τόνισε η Τζιν Μπαράτα, επικεφαλής των τοπικών Αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Φονική επιδρομή

Κτήρια έχουν καταρρεύσει, τα τούνελ που ενώνουν το Μανχάταν με την υπόλοιπη Νέα Υόρκη έχουν κλείσει προσωρινά λόγω της παλίρροιας και ποταμοί έχουν υπερχειλίσει, δημιουργώντας ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ. Όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κύματα 10 μέτρων έχουν μετατρέψει σε... λιμνοθάλασσα τις προβλήτες στα λιμάνια της πόλης. Σε περιοχές του νότιου Μανχάταν η στάθμη των υδάτων είχε ξεπεράσει νωρίτερα τα επίπεδα ρεκόρ (4 μέτρα) που είχαν καταγραφεί μετά το πέρασμα του τυφώνα «Donna» (1960), ενώ οι Αρχές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τουλάχιστον 200 ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, καθώς η... γεννήτρια δεν λειτούργησε. Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν αναγκασμένα να πάρουν στα χέρια ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, προκειμένου να τους κατεβάσουν στο ισόγειο, καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται σε τμήμα της πόλης όπου δεν υπάρχει καθόλου ρεύμα.



Παράλληλα, εκτός λειτουργίας τέθηκε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Nine Mile One που βρίσκεται στο Oswego της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία «Constellation Energy Group» έθεσε εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Nine Mile One», στην πόλη Όσγουεγκο, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό εάν το πρόβλημα σχετίζεται με την έλευση του Sandy. Επίσης, σε «κατάσταση συναγερμού» (δηλαδή την δεύτερη χαμηλόγερη από τις τέσσερις προβλεπόμενες βαθμίδες) τέθηκε ο πυρηνικός σταθμός του Oyster Creek στο New Jersey.

Οι εικόνες με τους πλημμυρισμένους δρόμους και σταθμούς του Μετρό καθώς και τα κατεστραμμένα κτήρια έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.



















πηγη:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου