Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ κ.ΣΠΥΡΟ ΜΙΚΡΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Αγαπητέ κε Μικρώνη,

Ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος από την επιστολή σας, όχι μόνο για τα αναγραφόμενα
αλλά και από το γεγονός ότι με ένα απλό τηλεφώνημα εκ μέρους σας θα μου δίνατε τη δυνατότητα να σας ενημερώσω και εν συνεχεία θα κρίνατε αν πρέπει να αποστείλετε την επιστολή σας.

Έμεινα έκπληκτος, όταν διαπίστωσα ότι επιλέξατε την οδό της επικοινωνίας μέσα από τη δημοσίευση της επιστολής σας στα τοπικά μέσα (εκτιμώ για λόγους εντυπωσιασμού) χωρίς ακόμα να έχετε πάρει επίσημη απάντηση από το Επιμελητήριο κατόπιν της επιστολής που μας στείλατε στις 22 Νοεμβρίου.

Έμεινα έκπληκτος, πως από μια ανακοίνωση μερικών γραμμών για το μητρώο αλλοδαπών, και χωρίς καμία προσπάθεια από την μεριά σας για ενημέρωση, προβήκατε σε βαρυσήμαντες διατυπώσεις που θίγουν τόσο το Επιμελητήριο όσο και τη Διοικητική Επιτροπή, όπως παραθέτουμε παρακάτω:

«Φοβάμαι ότι η πρόσκληση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας που επισυνάπτω, κινείται - πιστεύω άθελά σας - σε ακριβώς το αντίθετο μονοπάτι (από την υποχρέωση  προστασίας του εμπορίου.»
«το Επιμελητήριο (το οποίο, επαναλαμβάνω, συντηρείται με τα χρήματα των νομίμων επιχειρήσεων) πορεύεται να γίνει έμμεσος εργοδότης και προστάτης των παρανόμων "επαγγελματιών" που λειτουργούν μέσω του διαδικτίου και ενός καρτοκινητού»
«Η κύρια επίπτωση που μπορεί να φέρει η πρόσκλησή σας, φοβάμαι ότι είναι η παραιτέρω διεύρυνση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ νομιμων και μή-νομίμων.»
«πως στέλνοντας μια ομάδα ερασιτεχνών, πιθανότατα "παρανόμων επαγγελματιών", στην πρώτη γραμμή και υπό την αιγίδα του επίσημου Επιμελητηρίου, υποθέτω με τα έξοδά τους πληρωμένα (από τους νομίμους), τι αποτέλεσμα μπορεί θα φέρει; Ποια η προστασία του νομίμου εμπορίου που υποχρεούται να προσφέρει το Επιμελητήριο βάσει της ίδρυσής του;»

Απορώ πως προβήκατε σε διατυπώσεις  και συμπεράσματα χωρίς να έχετε ενημερωθεί για τις προθέσεις μας και εν γένει το ρόλο των ταξιδιωτικών γραφείων στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή προκαταβάλλοντας ότι ακυρώνουμε το έργο τους και τη συμβολή τους.

« οι ελάχιστοι επαγγελματίες του κλάδου τι νομίζετε ότι κάνουν τόσα χρόνια, όσο καλύτερα μπορούν, με δικά τους έξοδα και καμιά στήριξη του Επιμελητηρίου ή οπουδήποτε άλλου επίσημου φορέα; Τα παραδείγματα πάρα πολλά, παλιότερα και πολύ πρόσφατα - αλλά θέμα άλλης επιστολής. Ίσως αγκαλιάζοντάς τους, ή τουλάχιστον συμβουλεύοντάς τους να εκπλαγεί ο θεσμός του Επιμελητηρίου με τα αποστελέσματα που θα μπορούσε να παράγει. Άλλωστε, επίσημοι και ενεργοί, λίγοι είναι - μόλις καμιά δεκαριά - στον τόπο μας.

Την απάντηση θα την πάρετε στην παρουσίαση που προφανώς κινείται στο άξονα της άμεσης και στενής συνεργασίας με τα εν λόγω ταξιδιωτικά γραφεία. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημά μας με γνώμονα την ακύρωση του πολύχρονου έργου των τουριστικών παραγόντων και την αγνόηση της σημαντικής εμπειρίας που διαθέτουν. Λησμονείτε δε ότι ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου πραγματοποίησε κατ ιδίαν συναντήσεις στο ξεκίνημά του με αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία (ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το δικό σας), γεγονός που δηλώνει όχι μόνο τις προθέσεις μας αλλά και τη συνέχεια που θα ακολουθήσει.

Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι το Επιμελητήριο δεν αποτελεί τον από μηχανής  θεό που ήρθε να σώσει τη Λευκάδα ! Ανέλαβε μια πρωτοβουλία, που  δυστυχώς δεν έγινε ποτέ στο τόπο μας, με σκοπό να αντιμετωπίσει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου μας, ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, και ΠΑΝΤΑ με γνώμονα τη συλλογικότητα, την τεχνοκρατική αντίληψη και κυρίως την αξιοποίηση της εμπειρίας όλων των τουριστικών παραγόντων και κάθε στελέχους που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή – ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΥΠΟΝΟΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣ.
Δεν αρμόζει σε ένα σημαντικό  τουριστικό παράγοντα όπως εσείς  να επιλέγει το διάλογο και την  επικοινωνία  μέσα από επιστολές σε τοπικά μέσα και δε συνάδει με τη ζητούμενη συλλογικότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό.

Διερωτώμαι  πως μπορούμε να δούμε την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, όταν επιλέγουμε την οδό της επικοινωνίας και του διαλόγου μέσα από τον τύπο;  Όταν ακόμα και άθελά μας επηρεάζουμε εσφαλμένα τη κοινή γνώμη με σοβαρές, προσβλητικές και εντυπωσιακές διατυπώσεις, και αρκούμαστε στο τέλος με μια σύντομη φράση να αφήνουμε περιθώρια αυτοαναίρεσης: «Παραμένω, με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα ότι όλα τα παραπάνω έχουν ήδη προβλεφθεί και αντιμετωπίζονται, οπότε και η επιστολή μου να καθίσταται άκυρη» ! 

Προφανώς και μπορεί να κάνουμε κάποια λάθη και θέλουμε τον αντίλογο, και προφανώς ο καθένας (και ο τελευταίος πολίτης) έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του, ΑΛΛΑ οφείλει πρωτίστως να εξαντλήσει το διάλογο, την επικοινωνία, τη διερεύνηση και την ενημέρωση προτού προβεί σε επίσημες επιστολές και δηλώσεις.

Θα ήθελα να κρατήσω  τα όσα σημαντικά αναφέρατε σχετικά με την παρανομία, ιδιαίτερα στο τουριστικό χώρο, η οποία όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα συνδράμω στις όποιες ενέργειες απαιτούνται για το περιορισμό του σε συνεργασία με τους τουριστικούς παράγοντες της Λευκάδας.

Τα υπόλοιπα  εκτιμώ ότι προέρχονται από μια δικαιολογημένη αγανάκτησή σας αλλά δυστυχώς μέσα από μια αβάσιμη και ανυπόστατη αφορμή που θα μπορούσα να δεχτώ ότι γίνεται άθελά σας, αλλά η δημοσίευσή της εγείρει ακόμα και πιθανή σκοπιμότητα.

Θα ήτανε  αφελές για οποιονδήποτε που προΐσταται ενός σημαντικού θεσμικού οργάνου, όπως το Επιμελητήριο, να προσβάλλει τη θεσμική του ιδιότητα, την προσωπικότητά του και εν γένει το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεύει, με το να συνεργαστεί με στελέχη που διατηρούν παράνομες επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως προέλευσης (όχι μόνο αλλοδαπούς)!


Σχετικά με την εν λόγω πρόσκληση «αλλοδαπών συνεργατών»

  •     Η ανακοίνωση που αφορά το μητρώο αλλοδαπών αποτελεί προεργασία για τη σύσταση μιας ενδεχόμενης λίστας υποψήφιων συνεργατών και την αξιολόγηση πιθανού ενδιαφέροντος
  •     Αποτελεί μια ενέργεια διερεύνησης στελεχών που μέσα από τη μητρική τους γλώσσα και εν γένει τη χώρα που εκπροσωπούν, επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια τουριστικής προβολής που αφορά την εν λόγω χώρα
  •     Το ενδεχόμενο έργο τους εξαρτάται από τα προσόντα, τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουν
  •     Προφανώς και είναι ασύγκριτο και αναντικατάστατο με αυτό που έχουν προσφέρει και προσφέρουν επιχειρηματίες σαν και εσάς – και δεν κατανοώ πώς εξισώσατε την ενδεχόμενη παρουσία τους με αυτή που προσφέρουνε εδώ και χρόνια σημαντικοί τουριστικοί παράγοντες. Δεν αντικαθιστούν το έργο των τουριστικών παραγόντων, αλλά μπορεί να είναι υποστηρικτικό.
  •     Αν και εφόσον προκύψει κάποιο ενδιαφέρον είναι προφανές ότι προϋποθέτει τη διερεύνηση νομιμότητας, ότι απαγορεύεται ρητώς η οποιαδήποτε προώθηση ιδιωτικής επιχείρησης και πολλά άλλα κριτήρια που επικεντρώνονται στο επαγγελματικό ήθος.
  •     Θα ήτανε αφελές και ενάντια στα όσα ανακοινώσαμε ως Επιμελητήριο στην ημερίδα που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο να προβούμε σε κάποια συνεργασία (ακόμα και σε εθελοντική βάση) χωρίς να διερευνήσουμε το ιστορικό του κάθε μελλοντικού μας συνεργάτη (Λευκαδίτη ή αλλοδαπού !) και θα διαφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να διερευνηθεί.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω, διότι θα προτιμούσα να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας πιο διεξοδικά στην παρουσίαση που θα γίνει, και σε κάθε περίπτωση να καταστήσω σαφές ότι η δημιουργία ενός μητρώου αλλοδαπών δεν αποτελεί την ουσία και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος μας, διότι αυτή θα στηριχτεί στους επιχειρηματίες και τα στελέχη της Λευκάδας (νόμιμους Λευκαδίτες για να μην παρεξηγηθώ) που πρέπει να αξιοποιήσει ο τόπος μας, σε ανθρώπους που θέλουν να συμβάλουν χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και που έχουν να προσφέρουν πολλά από την εμπειρία τους.

Σχετικά με την ειλικρινή  σας πρόθεση για το τι πρέπει να γίνει για τον τουριστικό σχεδιασμό, μάλλον επαναλάβατε αυτά που ανέφερε  το Επιμελητήριο στην ημερίδα του  Σεπτεμβρίου:
  •     Κάναμε ειδική μνεία για την τουριστική παιδεία, που αφορά τόσο την επιχειρηματική κοινωνία όσο και τη νέα γενιά που θα αναλάβει μελλοντικά τα ηνία
  •     Η πρότασή σας για «επαγγελματικό μάρκετινγκ που χρειάζεται ο τόπος» υλοποιείται έμπρακτα για πρώτη φορά (!) από το Επιμελητήριο με την πρόσληψη επιστημονικού συνεργάτη. Για την ενέργειά μας αυτή στηριχθήκαμε στο γεγονός ότι, για να έχουμε αποτελεσματικότητα, χρειαζόμαστε εξειδικευμένους συνεργάτες αποφεύγοντας μάλιστα τη συνήθη πρακτική, να αυτοαποκαλεστούμε ειδήμονες του αντικειμένου – κάτι που γνωρίζετε ότι γίνεται εσφαλμένα εδώ και χρόνια! Αξίζει να επισημανθεί ότι αφενός μεν αυτή μας η απόφαση έτυχε ευρείας αποδοχής από την επιχειρηματική κοινωνία, αφετέρου δε ότι η εμπειρία, η γνώση και εν γένει οι ικανότητες του επιστημονικού συνεργάτη θα αξιολογηθεί από όλους μας.
  •     Δεν κατανοούμε τι υπονοείτε με τη φράση σας «επαγγελματικό μάρκετινγκ – βλέπε διαφημιστική εταιρεία», αλλά ούτε και τον παραλογισμό της πρότασή σας «να αναθεωρήσουμε το σχεδιασμό μας περί ενίσχυσης και προβολής του τουρισμού» όταν δεν έχετε ακούσει ποιός είναι ο σχεδιασμός μας (!). Σας υπενθυμίζουμε ότι αναφέραμε στην ημερίδα που πραγματοποιήσαμε πως η παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου θα αποτελεί το θέμα της επόμενης σημαντικής συνάντηση, καθώς επίσης και το ότι η οριστική απόφαση σχετικά με το θέμα αυτό θα ληφθεί με την σύμφωνη γνώμη όλων μας κι όχι μόνο του Επιμελητηρίου Λευκάδας.
  •     Για τα έργα υποδομής που αναφέρατε, θα πρέπει να γνωρίζετε ως μέλος του φορέα ότι το Επιμελητήριο δεν είναι ούτε υπεύθυνο για τέτοιου είδους θέματα, ούτε χειρίζεται κονδύλια για έργα υποδομής! Εντούτοις, αποτελεί σημαντική προτεραιότητά μας να πάρουμε θέσεις σε σημαντικά προβλήματα σε συνεργασία με όλους τους φορείς (όπως άλλωστε έχουμε κάνει, αν παρακολουθείτε τις ενέργειές μας), αλλά και να παρέχουμε συμβουλευτικό έργο σε έργα υποδομής στα οποία κρίνουμε ότι μπορούμε να συνδράμουμε.
  •     Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αναλάβαμε μια πρωτοβουλία παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των καιρών μας αλλά και του ίδιου του Επιμελητηρίου. Συνεπώς, οι προτάσεις σας για το τι πρέπει να γίνει θα είναι ακόμα πιο εποικοδομητικές, αν συνοδεύονται και από πηγές χρηματοδότησης, διότι, όπως θα γνωρίζετε, αυτές είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Η σκόπιμη  μοναχική πορεία που έχει επιλέξει το Επιμελητήριο μέχρι τώρα, λαμβάνει τέλος στην ημερίδα για τον τουρισμό τη Δευτέρα  10 Δεκεμβρίου (η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα εντός των ημερών), όπου θα γίνει η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης. Την επόμενη μέρα ο καθένας μας, από διαφορετική σκοπιά, τόσο σε ατομικό, επιχειρησιακό όσο και συλλογικό επίπεδο, αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και εύχομαι προσωπικά να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.

Για τη Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου