Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

«Η κατάργηση της σύνταξης πρόνοιας σε υπερήλικους ομογενεις παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία »

«Η διακοπή της προνοιακής σύνταξης σε έλληνες πολίτες, ομογενείς, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί απαράδεκτη διάκριση και καταδικάζει σε απόλυτη ένδεια  υπερήλικες συμπολίτες μας»

·     Ερώτηση – καταγγελία Ν. Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο  Τύπου

     Ν. Χουντής: «Η διακοπή της προνοιακής σύνταξης σε έλληνες πολίτες, ομογενείς, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί απαράδεκτη διάκριση και καταδικάζει σε απόλυτη ένδεια υπερήλικες συμπολίτες μας»
    Ερώτηση – καταγγελία Ν. Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η κατάργηση, με τον νόμο 4093/2012, της κατώτερης προνοιακής σύνταξης που λάμβαναν έλληνες πολίτες ομογενείς (Πόντιοι, Β. Ηπειρώτες, κ.α.), παραβιάζει την Οδηγία  2000/43 για εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής.

Την καταγγελία αυτή κάνει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά «την άμεση κατάργηση της διάταξης γιατί όχι μόνο παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και στο όνομα δημοσιονομικών στόχων,  οδηγεί στην απόλυτη ένδεια ηλικιωμένους πολίτες», που αν στερηθούν αυτή την ελάχιστη σύνταξη είναι σαν να οδηγούνται κατευθείαν στο «εκτελεστικό απόσπασμα».

Πιο συγκεκριμένα η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή έχει ως εξής:

«Με το Νόμο 1296/12-10-1982 δημιουργήθηκε στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) "Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων" από τον οποίο λαμβάνουν σύνταξη, ως προνοιακό επίδομα οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Μεταξύ των υπερηλίκων που λαμβάνουν αυτή την ελάχιστη σύνταξη  είναι και χιλιάδες ηλικιωμένοι ελληνικής καταγωγής από την πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία και αλλού που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και έλαβαν την ελληνική υπηκοότητα. Η σύνταξη που ενδεχομένως δικαιούταν ή λάμβαναν   τα άτομα αυτά από τις χώρες προέλευσής τους (που με τα σημερινά δεδομένα κυμαίνεται γύρα στα 80 ευρώ, δεν θεωρείτο κώλυμα στην είσπραξη του ανωτέρω επιδόματος.

 Όμως με τον πρόσφατο νόμο 4093/ 2012 «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-16», ορίστηκαν νέες προϋποθέσεις για την καταβολή της ελάχιστης αυτής σύνταξης. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι όχι μόνο να μην λαμβάνουν αλλά και να μην δικαιούνται σύνταξη από τις χώρες προέλευσής τους. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες έλληνες πολίτες να στερηθούν της ελάχιστης σύνταξης που λαμβάνουν οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες, αφού δεν δίνεται καν η δυνατότητα να συμψηφιστεί η σύνταξη που ενδεχομένως δικαιούνται από την χώρα προέλευσής τους.

Με δεδομένο ότι:

Παραβιάζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 2000/43 για  εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή  εθνοτικής καταγωγής που περιλαμβάνει στο πεδίο εφαρμογής την κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανόμενης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης και τις  κοινωνικές παροχές, όταν στην πράξη έλληνες πολίτες που έχουν γεννηθεί ή εργάστηκαν σε τρίτη χώρα αποκλείονται από τις κοινωνικές αυτές παροχές και ότι παραβιάζεται επίσης ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα τα άρθρα 1 (Αξιοπρέπεια), 25 (Δικαιώματα των ηλικιωμένων, 34 ( Κοινωνική Ασφάλεια και Κοινωνική Αρωγή)

Ερωτάται η Επιτροπή: Ποια μέτρα θα λάβει για να αρθούν οι απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις οι οποίες στο όνομα δημοσιονομικών στόχων,  οδηγούν στην απόλυτη ένδεια ηλικιωμένους πολίτες και παραβιάζουν βάναυσα την ευρωπαϊκή νομοθεσία εισάγοντας απαράδεκτες διακρίσεις;»



26/2/2013                                                                                                                  Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου