Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ανακριβείς οι πληροφορίες του Δημάρχου Λευκάδας για την έκθεση του Μιλάνου - Τι απαντά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ανακριβείς οι πληροφορίες  του Δημάρχου Λευκάδας για την  έκθεση του Μιλάνου -  Τι απαντά η  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στο www.lefkadapress.gr, σχετικά με τη συμμετοχή στης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Μιλάνο (14-16/02/2013), που υπογράφει ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής και προκειμένου να μη δημιουργούνται (εσκεμμένα ή μη) στρεβλές εντυπώσεις, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διευκρινίζει τα ακόλουθα:


  •     Η Π.Ι.Ν. συμμετέχει κατά κύριο λόγο στις εκθέσεις στις οποίες μετέχει ο ΕΟΤ, και αυτό προκειμένου να ακολουθεί την ενιαία γραμμή του Υπουργείου, όσον αφορά στην τουριστική προβολή της χώρας μας. Ειδικά φέτος όμως, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΤ τον οδήγησαν στο να αποκλείσει τη συμμετοχή του από πολύ σπουδαίες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και η έκθεση του Μιλάνου.  Υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας αυτής της έκθεσης, και παρά την εξαιρετικά καθυστερημένη ενημέρωση που είχαμε από τον ΕΟΤ για τις εκθέσεις στις οποίες τελικά θα συμμετάσχει, η Περιφέρεια αποφάσισε να νοικιάσει δικό της χώρο στην έκθεση, ούτως ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και φορείς των Ιονίων, να παρευρεθούν.  Ίσως γι αυτόν το λόγο, η παρουσίαση του περιπτέρου της Π.Ι.Ν. να μην ήταν αντίστοιχου επιπέδου με εκείνα ολόκληρων κρατών (βλ. Ισραήλ ή Σλοβενία).  Παρά όλα αυτά, η Π.Ε. Λευκάδας είχε αποστείλει και αφίσες  μεταξύ των 8 κιβωτίων με υλικό τουριστικής προβολής της.
  •     Λόγω οικονομικής δυσπραγίας, η Π.Ι.Ν. έχει καθιερώσει την αποστολή μόνο ενός υπαλλήλου της ανά έκθεση, εκ μέρους όλων των Ιονίων Νήσων (ο οποίος, στη συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ήταν στο πόστο του).  Ο μοναδικός αυτός υπάλληλος παρίσταται στην εκάστοτε έκθεση καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας της (8-10 ώρες ημερησίως), προκειμένου να παρέχει πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για όλα τα Ιόνια Νησιά στους επισκέπτες της έκθεσης.  Επίσης βρίσκεται εκεί, έχοντας την ευθύνη του περιπτέρου της Π.Ι.Ν. σε ό,τι αφορά στο υλικό, στην αποθήκη, στην ευταξία κλπ.  Ο ρόλος του απεσταλμένου υπαλλήλου της Π.Ι.Ν. στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού δεν είναι να κάνει ο ίδιος επαγγελματικές επαφές και να κλείνει ο ίδιος επαγγελματικές συμφωνίες για λογαριασμό της Π.Ι.Ν. ή των επαγγελματιών του τουρισμού.  Ο ρόλος του απεσταλμένου υπαλλήλου είναι καθαρά υποστηρικτικός, προκειμένου να διασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για τους επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε να πραγματοποιούν εκείνοι τις επαφές τους (προγραμματισμένες ή μη) στο χώρου του περιπτέρου της Π.Ι.Ν. Επίσης ο απεσταλμένος υπάλληλος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ επαγγελματιών και επισκεπτών της έκθεσης.  Συνοψίζοντας και μιλώντας με ξενοδοχειακούς όρους, εκτελεί χρέη υπεύθυνου αποθήκης, μπουφέ και υποδοχής, όχι accounts manager.
  •     Παρά όλα τα παραπάνω, αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό των ανακοινώσεων - δελτίων τύπου, στο website της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, θα διαπιστώσει ότι όποτε οι απεσταλμένοι υπάλληλοι (της Π.Ε. Λευκάδας συγκεκριμένα) είχαν αξιοσημείωτες επαφές με επαγγελματίες που ενδιαφέρονταν για τη Λευκάδα και τα Ιόνια Νησιά γενικότερα, οι επαγγελματικές κάρτες των ενδιαφερομένων (ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα, email, websites κλπ) σκανάρονταν και δημοσιεύονταν, ώστε τα στοιχεία αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους τους επαγγελματίες της Λευκάδας.
  •     Μιας και το επίμαχο άρθρο δημοσιεύεται σε ειδησεογραφικό website της Λευκάδας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο απεσταλμένος υπάλληλος της Π.Ι.Ν. εκ μέρους όλων των Ιονίων Νήσων στη συγκεκριμένη έκθεση, δεν ανήκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.  Από τη Λευκάδα, όμως, παρευρέθη ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού, κ. Αναστάσιος Γαζής.

                           Δε χρηματοδοτεί ο  ΕΟΤ την τουριστική προβολή της  Περιφέρειας
 

  •     Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η τουριστική προβολή της Περιφέρειας ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από τον Ε.Ο.Τ. Η τελευταία χρηματοδότηση από τον Ε.Ο.Τ. προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφορούσε το έτος 2010 και κατεβλήθη στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας, επί του νυν Δημάρχου, κ. Κ. Αραβανή.  Αντιθέτως, η Περιφέρεια καταβάλλει ενοίκιο στον Ε.Ο.Τ., όταν κατά τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, καταλαμβάνει χώρο στο περίπτερό του.
  •     Είναι απορίας άξιο ότι ενώ όλα τα άλλα ηλεκτρονικά ειδησεογραφικά μέσα της Λευκάδας δημοσίευσαν δελτίο τύπου του Δήμου Λευκάδας για την έκθεση στο Μιλάνο, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι συμμετέχοντες από τα Ιόνια Νησιά (με τα ονοματεπώνυμα και τις ιδιότητές τους), το lefkadapress επέλεξε χωρίς διασταύρωση στοιχείων να δημοσιεύσει μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα.
  •     Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η ΕΤΙΝ είναι ανώνυμη εταιρεία και συμμετέχει στις τουριστικές εκθέσεις μόνον αν τις ανατεθεί από την Περιφέρεια το έργο αυτό.


  Εν κατακλείδι, και ως γενικότερη παρατήρηση σχετικά με τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσο ελκυστικό κι αν είναι ένα περίπτερο, από όσους υπαλλήλους κι αν στελεχώνεται, η ύπαρξη και λειτουργία  του δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα, αν οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι απόντες. Αν οι επαγγελματίες είναι απόντες, η ύπαρξη ενός περιπτέρου σε μια διεθνή τουριστική έκθεση απλά εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίων σχέσεων στενά τοπικού χαρακτήρα.  Να μην ακουστεί δηλαδή στην τοπική κοινωνία ότι δε συμμετείχαμε στην τάδε έκθεση. Πράγμα, μάλλον ανούσιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου