Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της Κ.Ο Λευκάδος του ΚΚΕ

Ανακοίνωση  της Κ.Ο Λευκάδος του ΚΚΕ

          Στα γραφεία του κόμματος της Λευκάδας έφτασαν καταγγελίες επωνύμων ψαράδων για το ανελέητο κυνηγητό που δέχονται από τις διοικητικές αρχές, στο Μεγανήσι, στη Λυγιά και αλλού. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα, από μερικούς με υπερβάλλοντα ζήλο, και πολλές φορές ερμηνεύοντας όπως θέλουν τους αντιλαϊκούς νόμους και διατάξεις για την μικρή αλιεία, έχουν επιδοθεί σ’ ένα ανελέητο κυνηγητό με διοικητικά μέτρα και εξοντωτικά πρόστιμα.

         Οι παράκτιοι αλιείς στην Ελλάδα ανέρχονται σε 40.000 περίπου. Αποτελούν το 97% του ανθρώπινου δυναμικού των απασχολουμένων επαγγελματικά με την αλιεία.

Όπως για τους αγροκτηνοτρόφους έτσι και για τους μικρομεσαίους  ψαράδες η Ε.Ε και οι ντόπιες  κυβερνήσεις έχουν προγραμματίσει το ξεκλήρισμα τους και την προσφορά της Μεσογείου στα μεγάλα αλιευτικά, τις εταιρείες αλιείας- βιομηχανίες και τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας.

          Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και συνεχίζεται το ξεκλήρισμα των μικρών ψαράδων και της Λευκάδας, με μια σειρά κοινοτικές οδηγίες με αποκορύφωμα την απαγόρευση της λειτουργίας της ΤΡΑΤΑΣ (παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος).

Σήμερα στη Λευκάδα  εκατοντάδες μικροί ψαράδες στο  Μεγανήσι, στη Λυγιά, στη Νικιάνα, στη Βασιλική, στο Μικρό Γυαλό, έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο  με ανυπολόγιστες συνέπειες γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και η καταστροφή πλήθους αλιευτικών σκαφών, με αντάλλαγμα τα ψίχουλα από τα ευρωπαικά ταμεία, με τη μορφή δήθεν επιδοτήσεων. Έτσι πολλά σκάφη  (τρεχαντήρια-καραβόσκαρα) τα πιο πολλά μνημεία ομορφιάς για τις θάλασσές μας, που με αυτά έζησαν γενιές ανθρώπων, παραδόθηκαν στην πυρά και στο βωμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

          Εκτός αυτού το αποτέλεσμα είναι να γεμίσει η αγορά, με ψάρια εισαγωγής (Ιταλία - Ισπανία - Μαδαγασκάρη κτλ) αμφιβόλου αξίας και ποιότητας. Και λογικό είναι όλοι αυτοί οι ξεκληρισμένοι ψαράδες μας να ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους ψαρέματος για να ζήσουν, να επιβιώσουν.

Θα έπρεπε οι αρχές (Λιμεναρχείο - Εποπτεία Αλιείας) να βρίσκονται στο  πλάι των μικρών ψαράδων και όχι απέναντί τους (αλλού είναι ο αντίπαλος), βοηθώντας τους να βρουν εναλλακτικούς τρόπους αλιείας και όχι βαφτίζοντας τα όλα σειρόμενα και παράνομα.

-) Για να μπορέσουν  να θρέψουν τις οικογένειες  τους να σταματήσουν το χωρίς  σοβαρό λόγο κυνηγητό και τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Το Κ.Κ.Ε. καλεί τους μικρούς ψαράδες, τους αγρότες και  ερασιτέχνες να ενωθούν, να αγωνισθούν εναντία στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης που θέλουν τη γη και τη θάλασσα να εκμεταλλεύεται από τα μεγάλα συμφέροντα.

-) Να αγωνισθούν ενωμένοι  μέσα από τα σωματεία τους, τους συλλόγους τους για την  ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής  πολιτικής.

-) Να γίνουν κουρελόχαρτα  οι νόμοι και οι οδηγίες  που ξεκληρίζουν τους ψαράδες-  αγρότες.

-) Να αγωνισθούν για  μια καλύτερη ζωή με γνώμονα και μέτρο τις σύγχρονες ανάγκες τους.

-) Νόμος πρέπει να  είναι η ζωή και η προκοπή  του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου