Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Συνάντηση εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την Νησιωτική Πολιτική

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 Συνάντηση εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την Νησιωτική Πολιτική


Στη συνάντηση εργασίας για την  Νησιωτική Πολιτική στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών στις 23 Απριλίου, συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής και Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, Δικτύων Περιφερειών και Ευρωπαϊκών Συνεργασιών κα Τζόγια Γρουζή.


Το κεντρικό θέμα της συνάντησης εργασίας ήταν η ανάγκη ειδικής  μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη ενσωμάτωσης της νησιωτικότητας στην πολιτική συνοχής και η στήριξη πρότασης της Επιτροπής Νήσων για την δημιουργία νέου ειδικού προγράμματος για τα νησιά, του προγράμματος ISLANDS 2020.  Την πρωτοβουλία της συνάντησης ανέλαβε ο Ευρωβουλευτής Fransoi Alfonsi, μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), Η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κα Ελ. Φτακλάκη, τα μέλη της Επιτροπής Νήσων της CRPM, ο Γ. Μπάρδας, εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και στελέχη της Γαλλικής, Κυπριακής και της Μαλτέζικης κυβέρνησης.


Η κυρία Γρουζή υπογράμμισε σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης:

«Στα πλαίσια της Στρατηγικής  Ευρώπης 2020 για την επίτευξη έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, ζητούμε από το Συμβούλιο, και ιδιαίτερα από του Φίλους της Προεδρίας, το Κοινοβούλιο και  την επιτροπή, να χορηγηθεί στα νησιά  ένα «πρόσθετο επίδομα»  ώστε να επιτύχουμε τους στόχους του ΕΕ 2020 ώστε να ξεπεράσουμε τις δομικές μας ανεπάρκειες και να αναπτύξουμε το ενδογενές δυναμικό μας. Επίσης υποστηρίζουμε ότι όλες οι επιχειρήσεις των νησιών θα πρέπει να ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ανεξάρτητα από το πληθυσμιακό μέγεθος και το κκ ΑΕΠ των νησιών» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου