Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αυτά τα δύο γλυκά μάτια χρειάζονται λίγο από το αίμα σου!









Αυτά τα δύο γλυκά μάτια χρειάζονται λίγο από το αίμα σου!
Παρακαλείστε οσοι μπορείτε να στείλετε συγγενείς και φίλους στο Αγλαια Κυριακου να δωσουν αιμοπετάλια στο ονομα Κωνσταντίνος Χασιακης. Αιμα μπορείτε να δώσετε απο ολη την Ελλάδα. Αιμοπετάλια ειναι λίγο ιδιοτροπη η διαδικασία(και στην Πρέβεζα δε γίνεται)


Ποιός μπορεί να δίνει αιμοπετάλια;

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών ολικού αίματος. Πρέπει να είστε απολύτως καλά στην υγεία σας, να ζυγίζετε περισσότερο από 50 κιλά, να μην παίρνετε σε χρόνια βάση φαρμακευτική αγωγή, και να μην έχετε πάρει τις τελευταίες 5-6 ημέρες ασπιρίνη [ενδεχομένως να υπάρχει και ηλικιακός περιορισμός π.χ. 18 - 50ετών ο οποίος όμως επιβεβαιώνεται από το Αγλαϊα Κυριακού]. Επιπλέον, πρέπει να έχετε «καλές φλέβες», και αριθμό αιμοπεταλίων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Επίσης, πριν κάποιος δώσει αιμοπετάλια, πρέπει να προσέλθει στην Αιμοδοσία και να δώσει δείγμα αίματος για εργαστηριακούς ελέγχους 4-5 ημέρες πριν την λήψη των αιμοπεταλίων, ώστε αυτά να μπορούν να χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει η λήψη τους.

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για την αιμοδοσία αιμοπεταλίωνΓυναίκες με περισσότερες από δύο κυήσεις και ετεροζυγώτες δρεπανοκυτταρικής αναιμίας (περίπου 1% των Ελλήνων) δεν πρέπει να δίνουν αιμοπετάλια (πιθανόν όμως να μπορούν να δώσουν αίμα)
Υπάρχει πάντα η περίπτωση κάποιος δότης να κάνει όλους τους προκαταρκτικούς αιματολογικούς ελέγχους, αλλά τελικά να μην κληθεί καθόλου να δώσει αιμοπετάλια, εφόσον εν τω μεταξύ βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς. Δυστυχώς αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη για συγκεκριμένο παιδί - λήπτη, δεν γίνεται ποτέ λήψη αιμοπεταλίων, καθώς τα αιμοπετάλια δεν αποθηκεύονται περισσότερο από 5-7 ημέρες (συνήθως 5) [Για αυτό το λόγο θα σας ενημερώνουμε για την αναγκαιότητα όταν καταστεί ανάγκη], ενώ τα αναλώσιμα λήψης και επεξργασίας είναι πανάκριβα. Αυτό μπορεί να μοιάζει περιττή ταλαιπωρία από την πλευρά του δότη, όμως στην πλευρά του μικρού λήπτη και τον γονιών του δίνει ένα αίσθημα σχετικής ασφάλειας ως προς το ότι δεν θα βρεθεί ακάλυπτος στον κίνδυνο της θρομβοπενίας και της αυτόματης εσωτερικής αιμορραγίας. Αυτό και μόνο αξίζει τον κόπο.

πηγη:mypreveza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου