Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ: ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ










«Είμαι υπερήφανη και ευγνώμων που γεννήθηκα σε αυτή την ευλογημένη χώρα, την Ελλάδα» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα
μετά τη μεγαλειώδη συναυλία της με ελληνικά τραγούδια, στην Κρατική Οπερα της Βιέννης, όπου αποθεώθηκε από ένα γοητευμένο ακροατήριο φιλόμουσων Βιεννέζων.

«Σαραντατρία χρόνια τραγουδάω στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και είμαι βαθιά συγκινημένη και ευγνώμων που ακούστηκαν αυτά τα τραγούδια σε αυτόν τον χώρο… Ο Τσιτσάνης, η πατρίδα μας, η θάλασσα, τα χρώματα… αυτή η πραγματικά ευλογημένη χώρα» είπε συγκινημένη.

Δημιουργώντας με τις φωνητικές της ικανότητες «γέφυρα» ανάμεσα στο κλασικό τραγούδι και στην ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση και συνοδευόμενη στο πιάνο από τον πιανίστα Αχιλλέα Βάστορ, η Αγνή Μπάλτσα παρουσίασε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Βασίλη Τσιτσάνη και Σπύρου Περιστέρη, σκορπίζοντας άφθονα «άρωμα Ελλάδας» στο θέατρο.

Ερμηνεύοντας δε με συγκλονιστικό τρόπο, μεταξύ άλλων, τα «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Ο ταχυδρόμος πέθανε» του Μάνου Χατζηδάκι, «Το πρακτορείο», «Νυν και αεί» του Σταύρου Ξαρχάκου, «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Το τρένο φεύγει στις οκτώ» του Μίκη Θεοδωράκη, η Ελληνίδα καλλιτέχνις συνεπήρε το βιεννέζικο κοινό που την περιβάλλει με την αγάπη και τον ενθουσιασμό του εδώ και δεκαετίες. Αυτό το ακροατήριο, στο τέλος της παράστασης χειροκροτώντας όρθιο για ώρα την επανέφερε πολλές φορές στη σκηνή και η ίδια «ανταμείβοντάς» το, ερμήνευσε τέσσερα επιπλέον τραγούδια εκτός προγράμματος.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγνή Μπάλτσα, το ίδιο πρόγραμμα – μερικά τραγούδια του οποίου είχε συμπεριλάβει σε μια συλλογή που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 η «Ντόιτσε Γκραμοφόν» με τίτλο «Τραγούδια της πατρίδας μου» υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου – πρόκειται να παρουσιάσει στην αυστριακή πόλη Λιντς, στις 3 Νοεμβρίου.

Ακούραστη και μετά τη συναυλία, η Ελληνίδα καλλιτέχνις «πολιορκήθηκε» για περισσότερο από μια ώρα από θαυμαστές της και μοίρασε αυτόγραφα σε πολλούς από αυτούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Οπερας, στην Πλατεία Κάραγιαν, στον κεντρικό πεζόδρομο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Γεννημένη στη Λευκάδα, η Αγνή Μπάλτσα θεωρείται σήμερα η «σπουδαιότερη δραματική μεσόφωνος της εποχής μας», κάτι που της είχε αναγνωρίσει ο ίδιος ο μεγάλος μαέστρος του 20ου αιώνα Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, από τα πρώτα ακόμη χρόνια της μακρόχρονης συνεργασίας τους.

Με λαμπρές αρχικές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Αθηνών, ολοκλήρωσε τις σπουδές της με την «Υποτροφία Μαρία Κάλλας» στο Μόναχο και στη Βιέννη, στην οποία έμελε να διαπρέψει αργότερα ως κορυφαία πρωταγωνίστρια για ολόκληρες δεκαετίες και να ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της φημισμένης Κρατικής Οπεράς της, αποσπώντας και τον ανώτατο τίτλο του λυρικού θεάτρου εκείνου της «κάμερζενγκεριν».

Μετά το ντεμπούτο της στην Όπερα της Φρανκφούρτης, εμφανίσθηκε στις μεγάλες όπερες του Βερολίνου, της Βιέννης, του Μιλάνου, του Μονάχου, της Νέας Υόρκης, του Σικάγου κ.α., όπου εξακολουθεί και σήμερα να παρουσιάζει το πλούσιο ρεπερτόριό της, το οποίο έχει ηχογραφήσει σε δίσκους με κορυφαίους αρχιμουσικούς, όπως ο Κάραγιαν, που «σφράγισε» τη σταδιοδρομία της.

Τακτική πρωταγωνίστρια ήδη από το 1970 στα ξακουστά Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, εμφανίστηκε σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία. Εκτός από το κλασικό ρεπερτόριο, μεγάλη απήχηση είχαν και οι συναυλίες της με τα «Τραγούδια της Πατρίδας μου» υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο πιανίστας Αχιλλέας Βάστορ γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Ωδείο της ελληνικής πρωτεύουσας πλάι στην Ασπασία Κανελάκου και τη Μαρία Ρώτα, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1996 με άριστα στο πιάνο, για να συνεχίσει τα επόμενα τρία χρόνια κοντά στον Βλαντίμιρ Κράνιεφ στο Αννόβερο της Γερμανίας.

Ο ίδιος διαθέτει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο ως σολίστ κλασικής και σύγχρονης μουσικής, όπως και έργων Ελλήνων συνθετών, έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και συμμετείχε στην Ορχήστρα Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ εμφανίσθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και αλλού.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου