Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σωτήρης Σκιαδαρέσης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας "Χτίζουμε το τουριστικό μέλλον του τόπου μας και στηρίζουμε αποτελεσματικά το σήμερα"










Mετά από  λήθαργο τουλάχιστον  δυο ετών συνεδρίασε  στην αίθουσα του Πνευµατικού Κέντρου του Δήµου Λευκάδας η Επιτροπή Τουρισµού του Δήµου! Δεν µπορούµε να περιµένουµε σοβαρό έργο από µια επιτροπή που συστάθηκε γιατί προβλέπεται υποχρεωτικά από τον Καλλικράτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η Αντιδήµαρχος, κα Σκιαδά, η οποία µετέχει παράλληλα σε αυτήν. Δυστυχώς, τέτοια είναι η νοοτροπία που επικρατεί στο Δήµο! Και εύλογα διερωτάται κανείς: πώς είναι δυνατόν µε αυτό το σκεπτικό να προβληθεί αποτελεσµατικά η περιοχή, ώστε να υπάρξει αύξηση της επσκεψιµότητας και ενίσχυσης της τοπικής οικονοµίας, για να µπορέσουν και  οι επιχειρηµατίες να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους προς το κράτος;


Κατόπιν των παραπάνω, θεωρήσαµε σκόπιµο να πάρουµε µια συνέντευξη από τον κο Σκιαδαρέση, για να ενηµερώσουµε µε περισσότερες λεπτοµέρειες τους κατοίκους της Λευκάδας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Επιµελητήριο το τελευταίο έτος για την προβολή του τουριστικού µας προϊόντος. Να λοιπόν τι απάντησε ο Πρόεδρος του Επιµελητηρίου στις ερωτήσεις της εφηµερίδας µας.

Το 2012 που αναλάβατε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας αποφασίσατε, μεταξύ άλλων,  να επικεντρωθείτε στην τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας. Με τι όμως εμπειρία ή τεχνογνωσία αποφασίσατε να στοχεύσετε σε αυτό το τομέα;

 Καταρχήν πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας είναι μονόδρομος για την τοπική οικονομία δεδομένου των παρόντων οικονομικών συνθηκών.
Το Επιμελητήριο Λευκάδας, αφενός ως φορέας που εκπροσωπεί όλες  τις επιχειρήσεις  και αφετέρου ως  Διοίκηση, τα μέλη της οποίας απαρτίζονται από επιχειρηματίες που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, όφειλε να κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση  με σύνεση και συνέπεια.
Αποφασίσαμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε τη γνωστή νοοτροπία σύμφωνα με την οποία όλοι έχουν άποψη και είναι ειδήμονες. Ο ρόλος μας άλλωστε ως Διοίκηση,  δεν είναι να έχουμε εξειδικευμένη γνώση σε μια σωρεία θεμάτων, αλλά να παίρνουμε και να υλοποιούμε τις σωστές αποφάσεις.
Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να αποταθούμε σε ειδικούς συνεργάτες. Κάναμε πρόσκληση ενδιαφέροντος, επιλέξαμε το συνεργάτη μας, η επιλογή μας δικαιώθηκε και η συνέχεια νομίζω ήρθε από μόνη της.

 Μιλώντας για την επιτροπή τουρισμού που ξεκινήσατε το Μάρτιο, ποιος είναι ο ρόλος της και ο λόγος ύπαρξής της;

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η τουριστική  ανάπτυξη και προβολή περνάει από μια μεγάλη αλυσίδα που οι κρίκοι της περιλαμβάνουν και τον τελευταίο πολίτη της κάθε τουριστικής περιοχής. Ξεκινήσαμε ένα αγώνα,  αναγκαστικά μοναχικό,  μέχρι να πιστοποιήσουμε τις προθέσεις μας.  Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να πορευτούμε χωρίς την εμπειρία και τις απόψεις όλων των συλλογικών τουριστικών φορέων.
Συνεπώς, η  σύσταση της επιτροπής τουρισμού ήτανε μια φυσική συνέχεια της αποτελεσματικότητας του έργου μας.  Σήμερα ο τόπος μας έχει μια επιτροπή τουρισμού που συνεδριάζει για σημαντικά θέματα, αποφασίζει για τις μελλοντικές ενέργειες και κυρίως στα πλαίσια ενός άριστου κλίματος συνεργασίας, αφού όλοι έχουμε κοινό σκοπό την ανάπτυξη του τόπου μας. Για το λόγο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσίως όλα τα μέλη της επιτροπής για την άριστη συνεργασία που έχουμε όλους αυτούς τους μήνες.

Ποιος είναι ο απολογισμός του τουριστικού σας έργου εδώ και περίπου ένα χρόνο;

Θα ήταν πολύ δύσκολο να αναφέρω επιγραμματικά μια πληθώρα ενεργειών στις οποίες έχουμε προβεί.  Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο δίλλημα που αντιμετωπίσαμε σχετίζονταν με το πάντρεμα δύο διαφορετικών στρατηγικών. Το πρώτο αφορά τη στρατηγική σύμφωνα με την οποία πρέπει  να χτίσεις μεθοδικά  πάνω στο τουριστικό προϊόν και την εικόνα της Λευκάδας για τα επόμενα χρόνια, και θέλει κόπο, χρόνο και πόρους. Το δεύτερο αφορά τις δικαιολογημένες προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινωνίας,  που λόγω και των οικονομικών συνθηκών, επιθυμούν άμεσα αποτελέσματα και αυξημένη τουριστική κίνηση.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν, με ανύπαρκτους πόρους και χωρίς κανένα απολύτως επικοινωνιακό μέσο προβολής. Παρουσιάσαμε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, και αφού όλοι προβληματιστήκαμε για το πόσα πράγματα δεν έχουν γίνει στο παρελθόν και πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με άλλους προορισμούς, ξεκινήσαμε σταδιακά την υλοποίηση του και αναπτύξαμε παρά πολλά που θα αναφερθούν στον συνολικό ετήσιο απολογισμό που θα λάβει χώρα αρχές του 2014.   
Στο δεύτερο σκέλος της στρατηγικής μας
·         ξεκινήσαμε με την παρουσία μας στις εκθέσεις  της Μόσχας  και βάλαμε το δικό μας λιθαράκι, για να ανοίξει η αγορά της Ρωσίας που ξεκινάει από το 2014. Θέλω να επισημάνω επί της ευκαιρίας και να τονίσω προς όλους ότι το καθήκον του Επιμελητηρίου συνίσταται στο να προβάλλει αποτελεσματικά  τη Λευκάδα και στη συνέχεια να δίνει τη σκυτάλη στην επιχειρηματική κοινωνία για τη σύναψη συνεργασιών. Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι εμείς – δεν υπογράφουμε συμβόλαια!
·         Πραγματοποιήσαμε παρουσίαση της Λευκάδας σε ειδική εκδήλωση στο Βέλγιο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Βελγίου και τοπικό tour operator. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι με τις κατάλληλες κινήσεις καταφέραμε η Λευκάδα να επιλεγεί  ανάμεσα σε 24 προορισμούς που δραστηριοποιείται ο συγκεκριμένος tour operator στην Μεσόγειο.  Επίσης, συνεργαστήκαμε στο θέμα της φιλοξενίας 2 σημαντικών βέλγων δημοσιογράφων, που ήρθαν στην Λευκάδα για μια εβδομάδα, ώστε να γράψουν άρθρο για τις εμπειρίες τους. Ήδη έχει δημοσιευτεί το πρώτο άρθρο στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Βελγίου, ενώ το δεύτερο  θα δημοσιευθεί την άνοιξη του 2014.
·         Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία με  low cost αεροπορική  εταιρεία, η οποία θα μεταφέρει επισκέπτες από τη Βενετία στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Μάλιστα με πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τις συζητήσεις που κάναμε με την  Ryanair η οποία ζητούσε πολύ υψηλά ποσά συνδιαφήμισης  προκειμένου να συνεργαστούμε για το 2014 . Εμείς τελικά καταφέραμε του χρόνου να έχουμε επιπλέον πτήσεις από Ιταλία με μια σοβαρή εταιρία  low cost  με πολύ μικρό κόστος.
·         Με ενέργειες του Επιμελητηρίου φέραμε στην Λευκάδα τον υπεύθυνο της εταιρείας Seabourn, η οποία έχει βραβευτεί ως η καλύτερη στο κόσμο στη κατηγορία των μικρομεσαίων κρουαζιερόπλοιων και συζητήσαμε το ενδεχόμενο προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων της εταιρίας το 2015. Η εταιρεία μας ζήτησε να κάνουμε μια παρουσίαση του νησιού η οποία έτυχε πολύ ευμενών σχολίων τόσο από την ίδια την εταιρεία όσο και τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα.
·         Στηρίξαμε στα πλαίσια του δυνατού την νέα αεροπορική σύνδεση με τη Ρουμανία, και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ  και την Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας θα είμαστε μεταξύ των 2 προορισμών που θα κάνουμε παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση που έχει οργανώσει ο ΕΟΤ στην έκθεση Romexpo 2013.

Mε αφορμή το τελευταίο να σας ενημερώσω ότι έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τα περισσότερα γραφεία του ΕΟΤ και ενημερωνόμαστε συνεχώς για την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που προκύπτουν.

Όλα αυτά, που είτε είναι αποκλειστικά δικές μας πρωτοβουλίες και ενέργειες είτε πραγματοποιήθηκαν ως υποστήριξη σε υπάρχουσες συνεργασίες,  ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εισέλθουν στην τοπική οικονομία σε μεσο-βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραπάνω δράσεις προέρχονται από ένα φορέα δημοσίου δικαίου με ελάχιστη οικονομική δυνατότητα,  που διοικείται όμως από μια χούφτα επιχειρηματίες με διαφορετικό τρόπο και κουλτούρα  σε σχέση με τη νοοτροπία των διοικούντων άλλων φορέων του δημοσίου. Έχουμε πολλή όρεξη για δουλειά και πιστεύω ότι  αυτός είναι ο λόγος που είμαστε αποτελεσματικοί.

   Για ποιο λόγο πήρατε την πρωτοβουλία για τη σύσταση σύμπραξης προορισμών Ακτίου και που βρίσκεται σήμερα;

Η αλήθεια είναι ότι η σύμπραξη αποτέλεσε και  αποτελεί  ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα,  Η επιτυχία του εγχειρήματος (που κάποιες στιγμές με έφερε σε αντιπαράθεση  και σύγκρουση με συνεργάτες αλλά και καλούς μου φίλους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο) πιστεύω ακράδαντα ότι  θα είναι άκρως  καθοριστική για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και προφανώς για τη Λευκάδα. 
Γνωρίζετε ότι ο τουρισμός δεν καθορίζεται από τα όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.  Διαθέτουμε ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη Λευκάδα , την Πρέβεζα και εν μέρει την Αιτωλοκαρνανία και  τη Θεσπρωτία. Συνεπώς, κάνουμε λόγο για ένα ενιαίο τουριστικό προορισμό, και είναι προφανές ότι κάθε υποψήφιος tour operator ή  αεροπορική εταιρεία θα διακρίνει τις προοπτικές αυτού του ενιαίου προορισμού (άλλωστε αυτό γίνεται εδώ και χρόνια). Επιπρόσθετα,  όλοι αυτοί οι επιμέρους προορισμοί όχι μόνο αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα  ακόμα πιο ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν,  αλλά το κάνουν και πιο ελκυστικό για κάθε υποψήφιο συνεργάτη (πχ μια νέα αεροπορική σύνδεση θα πουλάει 4 προορισμούς, άρα θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες υψηλής πληρότητας και βιωσιμότητας,  ένας νέος tour operator αξιολογεί τη δυναμικότητα των καταλυμάτων συνολικά από όλες τις περιοχές κ.ο.κ.)
Κατόπιν των παραπάνω  δεν είναι δυνατόν  σήμερα η Λευκάδα ή η Πρέβεζα, να κινούνται μεμονωμένα πχ στην προσπάθειά τους για  άνοιγμα νέων αγορών ή στην επίτευξη  μιας νέας αεροπορικής σύνδεσης, διότι η δύναμή τους συνίσταται στη συνέργεια! Μόνο μαζί θα πετύχουμε σημαντικά άλματα -και εξυπακούεται- με το χαμηλότερο δυνατό κόστος!
Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στο σημαντικό γεγονός της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων. Δεν γνωρίζουμε που  θα καταλήξει αλλά ως σύμπραξη πρέπει να το παρακολουθούμε και να ενεργήσουμε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.  
Σήμερα, λοιπόν, η αναγκαιότητα της σύμπραξης  είναι ευρέως αποδεκτή και αναγκαία από όλους τους ιδιωτικούς τουριστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη βρισκόμαστε στη διαβούλευση για τη τελική μορφή του καταστατικού και την επίσημη έναρξη της εταιρείας.
Το μόνο ερώτημα που δεν θα μπορούσα να σας απαντήσω είναι γιατί αυτό το προφανές  δεν έχει γίνει πράξη τόσα χρόνια!  Δυστυχώς, όμως, στην χώρα μας αλλά και στο νησί μας αυτό δεν είναι το μόνο αυτονόητο, που δεν βλέπουμε να πραγματοποιείται.  


Τι σκοπεύετε να κάνετε  στο άμεσο μέλλον  για τον τουρισμό
Πολλά περισσότερα!  Ωστόσο, στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι να στήσουμε τεχνοκρατικά  τις βάσεις για τη νέα αεροπορική σύνδεση με τη Βενετία και να ανοίξουμε το δρόμο για νέες συνδέσεις με άλλες πόλεις της Ιταλίας που έχει η εν λόγω αεροπορική εταιρεία. Επίσης, στα πλαίσια της στρατηγικής ανοίγματος συνεργασίας με νέες αγορές επιδιώκουμε να στοχεύσουμε την αγορά  της Γαλλίας. Επιπλέον, επιθυμούμε να συνεχίσουμε την πολύ καλή συλλογική προσπάθεια τόσο της Επιτροπής Τουρισμού του Επιμελητηρίου Λευκάδας όσο και της Σύμπραξης, να επικεντρωθούμε στην ποιότητα των υπηρεσιών με εκπαιδευτικά σεμινάρια στις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε από το νέο έτος, να αναπτύξουμε δυναμικά την κρουαζιέρα εν αναμονή και της τελικής απόφασης της εταιρείας Seabourn, αλλά  και να υλοποιήσουμε πολλά άλλα σχέδια  που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούνε τώρα.

Αυτό που θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά σε όλους τους συναδέλφους  είναι ότι θα πρέπει  να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες που κάνουμε σαν Επιμελητήριο για το καλό όλων μας, να έρθουν στα σεμινάρια που θα πραγματοποιήσουμε, ώστε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, διότι μόνον έτσι θα προσελκύσουμε ποιοτικότερο τουρισμό. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας! 

    

πηγη:http://www.lefkasnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου