Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση για πρόγραμμα το ΟΑΕΔ





Ενημέρωση απο το Επιμελητήριο Λευκάδας
Το Επιμελητήριο Λευκάδας σας κάνει γνωστό ότι μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ θα βρουν δουλειά 10.000 άνεργοι ηλικίας 30 ως 66 ετών στον ιδιωτικό τομέα, με επιδότηση 450 ευρώ το μήνα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.  Το νέο πρόγραμμα είναι πιο ευέλικτο σε σχέση με τα ως τώρα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς να δεσμεύονται ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον άνεργο που θα τους υποδείξει ο ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο (εξατομικευμένη προσέγγιση) για το επαγγελματικό τους προφίλ και τις δεξιότητες που συμβάλουν στην εργασιακή τους αποκατάσταση και να μην είχαν απασχοληθεί τον τελευταίο χρόνο στην ίδια επιχείρηση που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής, με επιδότηση.
Η επιχείρηση επιδοτείται  με 18 ευρώ ημερησίως και για διάστημα 25 ημερών κάθε μήνα, δηλαδή με 450 ευρώ για κάθε άνεργο που θα προσλάβει. Η επιδότηση, καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους, και δεν είναι η τελική αμοιβή για τον εργαζόμενο. Αντίθετα, η τελική αμοιβή διαμορφώνεται με βάση τα όσα προβλέπει η εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρείς μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η απόλυση και η εθελουσία έξοδος με οικονομικά κίνητρα. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η οικειοθελής αποχώρηση του εργαζόμενου, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης λόγω συνταξιοδότησης και η απόλυση με σύμβαση ορισμένου χρόνου για σπουδαίο λόγο με υπαιτιότητα του εργαζόμενου.

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης έχουν  προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Όσες μάλιστα δεν είχαν κάνει αλλαγές στο καθεστώς εργασίας και προσλάβουν ανέργους, δεν θα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς εργασίας ούτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Αν μια επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 μέρες διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μείωσε. Αν έχει πάρει επιδότηση και δεν αντικαταστήσει το προσωπικό τότε θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το ποσό εντόκως και το πρόγραμμα θα διακοπεί.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ ποσό που προέρχεται από πότους του ΕΣΠΑ και θα εκταμιευτεί σε δυο δόσεις το 2014 και το 2015.

Από τους ωφελούμενους ανέργους, όσοι είναι πλησίον της σύνταξης και τους λείπουν 300 ημέρες ευνοούνται περισσότερο καθώς μπορούν εφόσον προσληφθούν για 12μηνη εργασία να συμπληρώσουν τα «ένσημα» που τους λείπουν για να βγουν στη σύνταξη.
Οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται το αμέσως επόμενο διάστημα μετά από δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ.

Ο φορέας μας θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενημέρωση και λεπτομερή αναφορά σχετικά με το πρόγραμμα, μετά την προκήρυξη του από τον ΟΑΕΔ

Για τη διοικητική επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου