Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ







ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ



Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλους τους Λευκαδίτες την πλειοψηφία του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης «Δ.Ε.Π.Ο.Κ.Α.Λ».
Η προηγούμενη καταγγελία μας  ( αρ. πρωτ. 661/15-11-2011 )  αφορούσε την απόφαση τους να αλλάξουν σε μια και μόνο συναδέλφισσα την εργασιακή της σχέση, (σε σύνολο 19 εργαζομένων στις δομές φύλαξης) από πλήρη σε μερική απασχόληση, επικαλούμενοι την οικονομική συγκυρία !!!! Να θυμίσουμε ότι αυτά έγιναν με την συνάδελφο να βρίσκεται σε άδεια μητρότητας!!!!  Μάλιστα σε διαμαρτυρία  της, την προειδοποίησαν με το «ή δέχεσαι την μερική απασχόληση ή απολύεσαι».  Μετά την παρέμβαση του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ αλλά και της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ υποχρεώθηκε η πλειοψηφία του ΔΣ να σεβαστεί τους Νόμους (προστασία της μητρότητας - ερμηνευτική εγκύκλιο 31 του Ν.3731/2008 - εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του «ΚΔΑΠ-ΜΕΑ» και την συνδικαλιστική προστασία της Γ. Γραμματέως του ΔΣ  του Σωματείου Συμβασιούχων) .
Λίγους μήνες νωρίτερα (1-3-2011) η εργαζόμενη είχε ζητήσει μια βεβαίωση εργασίας για τον ΟΑΕΔ για να πάρει την εξάμηνη άδεια μητρότητας (για 5 μήνες γιατί η σύμβαση έληγε 31/8/2011). Η Πρόεδρος , που σε άλλη περίπτωση εργαζόμενης (Α.Κ.) την έδωσε χωρίς καθυστέρηση, (και καλά έκανε) εδώ δεν ήξερε… αν την δικαιούται  και έστειλε «ενημερωτικό» έγγραφο στις 2-3-2011 για την νομική μορφή της δημοτικής επιχείρησης, γραμμένη μάλιστα σε χαρτί με …εθνόσημο  προς τον ΟΑΕΔ.
Τα προβλήματα δυστυχώς δεν σταμάτησαν εδώ,  έπρεπε να την «συνετίσουν» , διότι συν της άλλης έβγαζε και «γλώσσα», καθώς η εργαζόμενη διεκδικούσε τα δικαιώματα της.
Εμπνεύστηκαν από την εκστρατεία του Υπουργού Μητσοτάκη για την διαφθορά στο δημόσιο και την «βάφτισαν» κοπανατζού. Γι’ αυτό, μόλις τελείωσε το μειωμένο ωράριο της μητέρας, (άρα και η προστασία) έγινε αναφορά με σημείωμα του προϊστάμενου για τον Μάιο του 2013, πότε πήγε, πότε έφυγε… ( η κατάσταση προσέλευσης και αποχώρησης  αγνοήθηκε αφού  δεν έβγαζε καμιά κοπάνα ). Αυτό έλυσε τα χέρια  της Πρόεδρου και επέβαλε πειθαρχική ποινή περικοπής μισθού ενός μήνα. Η εργαζόμενη αντέδρασε και έκανε η ένσταση  για να την ακυρώσει.
Η «συζήτηση» της ένστασης έγινε στις 14-2-2014  όπου οι Αντιδήμαρχοι, «δίκην Στρατοδικών» επέβαλαν καθεστώς «ανακριτικού γραφείου» αφού αντί να ακούσουν την εργαζόμενη και την δικηγόρο της, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  που παρευρέθη και μετά να κρίνουν και να αποφασίσουν, άρχισαν να φωνάζουν και να απειλούν.  ( πχ «είπες ότι επηρεάστηκε ο προϊστάμενος, θα σου κάνουμε μήνυση»)  Μέχρι και η γραμματέας πετάγονταν για να διακόψει τους καταθέτοντες!!!
Τελικά  κατά πλειοψηφία αποφάσισαν την μείωση της ποινής σε περικοπή μισθού 15 ημερών.
Όλα τα παραπάνω δεν επιβεβαιώνουν μόνο την στόχευση  της πλειοψηφίας απέναντι στην συγκεκριμένη εργαζόμενη-συνδικαλίστρια, αλλά αναδεικνύουν  τον χαρακτήρα και τον ρόλο  των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις που στήθηκαν για να περάσει η ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες του Δήμου, να μπουν τροφεία  στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να παρέχουν υπηρεσίες στους ηλικιωμένους με απλήρωτη όμως εργασία. Να υλοποιούν προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ή «καταπολέμησης της ανεργίας». Επίσης έγιναν ο προπομπός του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων με όλων των ειδών τις εργασιακές σχέσεις ( εργαζόμενοι με μπλοκάκι χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου,  συνήθως επί μήνες  απλήρωτοι  και όλοι αυτοί υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας και του άγχους της ανεργίας).  
Με δυο λόγια οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν όχημα κερδοσκοπίας σε βάρος των δημοτών, αλλά και ομηρίας των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτές. Αποτελούν ( κυρίως) και όχημα ρουσφετιού που  εξαργυρώνεται σε ψήφους στις δημοτικές εκλογές,  ανάδειξης στην συνέχεια σε αξιώματα…και η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει και καταδικάζει την όλη εκδικητική,  εμπαθή και αντεργατική συμπεριφορά της  πλειοψηφίας του  ΔΣ απέναντι στην συναδέλφισσα.
Καλεί  το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση απέναντι στην αλαζονεία και τον τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΕΠΟΚΑΛ. 
Καλεί τους εργαζόμενους, να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να μην φοβούνται να καταγγέλλουν κάθε αντεργατική συμπεριφορά και απόφαση της εργοδοσίας.


Η  ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου