Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.



Στις 19/03/2014 εκδόθηκε η αρ. ΠΟΛ. 1080 (ΦΕΚ Β΄ 750/26.03.2014) απόφαση του Γεν. Γραμματέα Δημ. Εσόδων του Υπ. Οικονομικών κ. Θεοχάρη Θεοχάρη με την οποία ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.).
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το χαράτσι του 2013 το οποίο εκατοντάδες νοικοκυριά του νομού μας πλήρωσαν στο διπλό καθώς ο δήμος της Λευκάδας δεν συμπλήρωσε ούτε απέστειλε, όπως όφειλε, τις καταστάσεις με συμπληρωμένες τις τιμές ζώνης των ακινήτων.
Αποτέλεσμα, τα ακίνητα των χωριών της μέσα Λευκάδας και τα ακίνητα της πόλης και των παραλιακών οικισμών που δεν έχουν πρόσοψη σε παραλιακούς δρόμους και έπρεπε να πληρώσουν το  χαράτσι του 2013 με τιμή ζώνης 3 ευρώ/τ.μ. επιβαρύνθηκαν σχεδόν διπλά καθώς η τιμή ζώνης υπολογίσθηκε με 5 ευρώ/τ.μ.
Η έκδοση της παραπάνω απόφασης αναμενόταν προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκλήθηκαν με αποκλειστική υπαιτιότητα ή παράληψη κάποιων δήμων εντούτοις στο άρθρο 1 παρ. 1 της απόφασης αναφέρεται επ’ ακριβώς : “… Στις περιπτώσεις που, από υπαιτιότητα των δήμων, τα εσφαλμένα στοιχεία υπολογισμού του Ε.Ε.Τ.Α. αφορούν την τιμή ζώνης, η διόρθωση αυτής πραγματοποιείται αποκλειστικά, εφόσον η τιμή ζώνης ήταν συμπληρωμένη εσφαλμένα στη βάση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και όχι στις περιπτώσεις που αυτή ήταν κενή. …”
Στην περίπτωσή μας (δήμου Λευκάδας) δυστυχώς οι τιμές των ζωνών ήταν κενές με αποτέλεσμα το, σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικό και απεχθές χαράτσι, να το επιβαρυνθούμε στο διπλάσιο καθώς η περίπτωση αυτή εξαιρέθηκε των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού και διόρθωσης.
Τι να πει κανείς !  
H εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων με την επιβολή του έκτακτου (διάβαζε μόνιμου) χαρατσιού που υπολογίσθηκε με αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν πια καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η αγορά ακινήτων έχει πλήρως καταρρεύσει, ο νομοθέτης αντί να θεραπεύσει, κλείνει τα μάτια αποφεύγοντας να αποκαταστήσει τους πολίτες για την ζημιά που έχουν υποστεί εξαιτίας της παράλειψης της δημοτικής τους αρχής.
Να ενημερώσουμε τέλος ότι η απόφαση προβλέπει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι κύριοι ή οι επικαρπωτές των ακινήτων,  τα στοιχεία των οποίων (επιφάνεια ακινήτου, παλαιότητα, τιμή ζώνης κ.λ.π.) ήταν εσφαλμένα με υπαιτιότητα των δήμων ή του ΔΕΔΔΗΕ,  προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση, διόρθωση ποσών, διαγραφή αυτών και ποσών προς επιστροφή.   Προβλέπεται επίσης διαδικασία απαλλαγής του Ε.Ε.Τ.Α. από ακίνητα που αφορούσαν μεν γεωργική και βιομηχανική χρήση αλλά στο μηχανογραφικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν συμπληρωμένοι οι κωδικοί χρήσης τιμολογίου 3 ή 4.-


                             Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα
                                       τ. δήμαρχος Καρυάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου