Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ερώτηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από αεροπλάνα με βάση το Άκτιο, κατέθεσαν επτά βουλευτές με επικεφαλής το Θοδωρή Σολδάτο.






Ερώτηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από αεροπλάνα με βάση το Άκτιο, κατέθεσαν επτά βουλευτές με επικεφαλής το Θοδωρή Σολδάτο.


    Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέθεσαν βουλευτές των Ιονίων, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, με επικεφαλής το βουλευτή Λευκάδας κ. Θοδωρή Σολδάτο.
    Την ερώτηση συνυπογράφουν η κ. Γκερέκου, ο κ. Κασσής και ο κ. Γκόγκας από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουμάνης και ο κ. Στύλιος από τη Ν.Δ. καθώς επίσης και η κ. Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τους Υπουργούς:
1.    Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια.
2.    Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Θέμα: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός αντιμετώπισης πυρκαγιών στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, με βάση το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Κατά την τελευταία δεκαετία, στην περιοχή των Ιονίων Νήσων, την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία,  έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, ενώ σε άλλες απείλησαν ακόμη και κατοικημένες περιοχές, αλλά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, χάριν της έγκαιρης παρεμβάσεως των πυροσβεστικών αεροπλάνων, που είχαν ως έδρα το αεροδρόμιο του Ακτίου.
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου της πυρόσβεσης, προγραμματίζεται από τα Υπουργεία Δημοσίας Τάξεως & Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, με την κατανομή των διαθέσιμων αεροπλάνων, CL215, CL415, (ακόμη και ΠΕΤΖΕΤΕΛ, τα οποία είναι παλιάς τεχνολογίας και περιορισμένων δυνατοτήτων) και την επιλογή των ενδεδειγμένων αεροδρομίων, που χρησιμοποιούνται ως βάσεις για το έργο της πυρόσβεσης.
Πέρυσι η βάση του Ακτίου άνοιξε αρκετά καθυστερημένα στις 15-07-2013, τελευταία όλων πανελλαδικά, με τη διάθεση δύο CL215, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ανάγκη πυροσβεστικών αεροπλάνων νωρίτερα, στην αναφερθείσα περιοχή της Δυτικής και Βορειοδυτικής Ελλάδας την οποία επί χρόνια καλύπτει το αεροδρόμιο του Ακτίου.
Επειδή η περιοχή των Ιονίων Νήσων, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, καλύπτεται από δασικές εκτάσεις ιδιαίτερα ευάλωτες στο ενδεχόμενο πυρκαγιών, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι απαραίτητο να ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτείας έγκαιρα.
Το αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι το μόνο που εξασφαλίζει την έγκαιρη άφιξη αεροπλάνων πυρόσβεσης, αν εκδηλωθούν πυρκαγιές στις προαναφερθείσες περιοχές. Ο κρίσιμος χρόνος άφιξης σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα 10 έως 15 λεπτά από τη στιγμή της ειδοποίησης, χρόνος ο οποίος δεν εξασφαλίζεται αν αντί του Ακτίου επιλεγούν άλλα αεροδρόμια, όπως της Ανδραβίδας ή ακόμη και της Θεσσαλονίκης.


Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1.    Έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτείας το αεροδρόμιο του Ακτίου για το έργο της πυρόσβεσης, κατά την προσεχή θερινή περίοδο και πότε πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του;
2.    Θα συνεχίσουν να διατίθενται στο Άκτιο όπως κάθε χρόνο, δύο CL215, (ή CL415 που είναι νέας τεχνολογίας και ιδιαίτερης αποτελεσματικότητος);


Οι ερωτώντες βουλευτές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου