Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Για την Αυτοδιοίκηση των Πολιτών (Κείμενο του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ)






 Για την Αυτοδιοίκηση των Πολιτών
(Κείμενο του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ)


"…η νίκη του συνδυασμού μας «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» είναι η αφετηρία και όχι ο τερματισμός μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας…»
Είναι αναμενόμενο ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Με μείωση 65% των θεσμοθετημένων κρατικών πόρων και 30% -που θα φτάσει 50%- του απασχολούμενου σ’ αυτήν προσωπικού, αυτός ο κατ’ εξοχήν λαϊκός θεσμός οδηγείται σε αδιέξοδο.
Έτσι σήμερα έχουμε αυτό το αρνητικό για την κοινωνία αλλά «φυσιολογικό» αποτέλεσμα, μείγμα των συγκεντρωτικών αντιλήψεων που επικράτησαν για χρόνια και των νεότερων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υλοποιήθηκαν με τα μνημόνια.    Σ’ αυτό συνετέλεσαν και παράγοντες όπως οι «εξυπηρετήσεις» φίλων-συγγενών-συνεργατών, τα μικροκομματικά ή προσωπικά οφέλη και κυρίως η διαπλοκή, δομικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης στους ΟΤΑ. Εξάλλου και ο συσχετισμός δυνάμεων που διαμόρφωσε ιστορικά τις (όποιες) σχέσεις ανάμεσα σε αυτοδιοίκηση και κεντρικό κράτος, ήταν από την αρχή εντελώς σε βάρος της τοπικής εξουσίας.
Η απαξίωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να εκληφθεί ως προσβολή προς τους ίδιους τους πολίτες, τις ανάγκες και την νοημοσύνη τους. Ποτέ οι δημοτικές αρχές δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις πραγματικές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων και το πώς οι συνεδριάσεις σε κάποιες (ίσως και απωθητικές) αίθουσες τοπικών συμβουλίων μπορεί τελικά να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσες χαμένες δεκαετίες για την τοπική αυτοδιοίκηση, αρνούνται πεισματικά να δουν την πραγματικότητα, προσπαθώντας απελπισμένα μόνο να «επιβιώσουν». 
Γι’ αυτό μοναδική μας επιλογή είναι η σημερινή αυτοδιοικητική πραγματικότητα ν’  αλλάξει!                                                                                                                     Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να «ανακαλύψουμε» και πάλι το θεσμό!                   Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να απορρίψουμε καταστροφικούς κανόνες και πρακτικές που οδήγησαν τους δήμους στην υπερχρέωση και την απαξίωση.                      Επιβάλλεται να συμβάλλουμε στην επανατοποθέτηση της αυτοδιοίκησης σαν φορέα παραγωγής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, όπως προστάζει το Σύνταγμα.                 Να καθιερώσουμε ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο βασισμένο σε ριζοσπαστικές βάσεις και πρόγραμμα, στην αποκέντρωση, τη συμμετοχή και την αναλογική εκπροσώπηση, τη διαφάνεια και τη διαβούλευση, που δεν θα καλλιεργήσει μόνο μια άλλη νοοτροπία ιδεών και προτάσεων αλλά θα είναι και μοχλός για μια πορεία δημιουργικής ανάπτυξης, προόδου κι ευημερίας του τόπου μας.
Πρέπει να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε, στο μέτρο του εφικτού, μοντέλα βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, με σεβασμό και κατανόηση στα όρια της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής. Να συζητήσουμε για μια τοπική οικονομία που θα αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματά της.
Να ασχοληθούμε με τον πολίτη και τα «μικρά» καθημερινά ζητήματα που τον απασχολούν. Να συζητήσουμε ακόμη και αν θα «επιτρέψουμε» να κυκλοφορούν και οι πεζοί, και οι ποδηλάτες, και οι συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.
Να δώσουμε έμφαση στην αισθητική της πόλης με διάσωση και περιποίηση των ελεύθερων χώρων, την συντήρηση των όποιων ιστορικών κτηρίων και μνημείων.    Να ασχοληθούμε σοβαρά με τις υποδομές προσπαθώντας να αντιστρέψουμε γρήγορα και με το μικρότερο οικονομικό κόστος το σκηνικό παρακμής - εγκατάλειψης σε συνοικίες της πόλης και κυρίως στα νησιά Καστό, Κάλαμο και τα χωριά μας.
Να σταθούμε αρωγοί στη πολύ δύσκολη προσπάθεια για επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής, χωρίς να μιμηθούμε τα καταστροφικά μοντέλα του παρελθόντος με την διαρκή άναρχη δόμηση και τα γνωστά αποτελέσματα.
Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στην προώθηση μιας τουριστικής ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της γενιάς μας, χωρίς να στερεί την δυνατότητα από τις επόμενες γενιές να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. 
Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, αφού το μοντέλο που θα εφαρμοστεί την επόμενη μέρα είναι καθοριστικό. Δεν πρέπει να ακολουθηθούν οι καταστροφικές διαδρομές του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα σε οικονομική χρεοκοπία αλλά και χρεοκοπία αξιακού και ηθικού προτύπου.                                                  Εμείς μπορούμε ξεκάθαρα να το δηλώσουμε και να το εγγυηθούμε!                             Γι' αυτό η νίκη του συνδυασμού μας «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κων/νο Δρακονταειδή είναι η αφετηρία και όχι ο τερματισμός μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας, πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής στον Δήμο μας. Για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που θα είναι βασικοί μοχλοί για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή.
Θανάσης Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου