Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ

Το σημερινό ΤΑΟΛ, δεν έχει καμία σχέση με ότι έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, θα αναμετριέται με φαντάσματα και όχι με την πραγματικότητα. Και αυτό αφορά τόσο τους μικροπαραγωγούς όσο και τους εργαζόμενους. Η απόφαση της Διοίκησης του ΤΑΟΛ, να εναρμονιστεί με το νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς ευθύς εξαρχής, χωρίς ούτε καν μια προσπάθεια να δημιουργήσει στοιχειωδώς εμπόδια στο βέβαιο αφανισμό των παραγωγών ήταν καταλυτική για τη σημερινή κατάσταση.
Το ΤΑΟΛ λειτουργεί με τα κριτήρια του νέου νόμου, εξυπηρετώντας όχι τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών, αλλά των νέων «μετόχων», που θα τη λειτουργούν για την εξασφάλιση επιχειρηματικών κερδών, εκμεταλλευόμενοι τον αγροτικό κόσμο. Έχει μετατραπεί σε ξένο σώμα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Το ΤΑΟΛ, δηλαδή μετατράπηκε σε Εταιρεία, που μάλιστα ανακάλυψε ότι το πρόβλημα στη λειτουργία και τα κέρδη της είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους – γι’ αυτό και ήδη τους μείωσαν τις αποδοχές με τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, τους χρωστάν δεδουλευμένα, και τώρα ζητάει να μειωθούν ακόμα 20% οι μισθοί των εργαζομένων.
Θα προκύψει σύντομα και δεύτερο πρόβλημα στην «ανάπτυξή του». Αυτό θα είναι μικροπαραγωγοί και η επιβίωσή τους, γι’ αυτό και θα συμβάλλει στο να πεταχτούν μια ώρα νωρίτερα έξω από τα χωράφια.
Το ξεκλήρισμά για τους μικρούς παραγωγούς, αποτελεί επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της. Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική λέγεται και στόχο έχει να συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Θέλουν να μετατρέψουν τους αγρότες σε εργάτες στα χωράφια τους. Σε αυτή τη γραμμή, οι Συνεταιρισμοί Α.Ε. – μαζί με όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα π.χ. χαράτσια, φορολογία, αυξήσεις σε ΟΓΑ κλπ – συμβάλλουν στο κομμάτι που τους αναλογεί. Δεν είναι οι παραγωγοί συνέταιροι με ίσους όρους όπως λέγεται στα λόγια. Είναι υπάλληλοι κάποιων λίγων που δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Γι’ αυτό, η πλειοψηφία των παραγωγών που είναι κυρίως μικροκαλλιεργητές, βρίσκονται από την ίδια πλευρά με τους εργαζόμενους στη μάχη της επιβίωσης.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι τεράστια αυταπάτη από την πλευρά των εργαζομένων να θεωρούν ότι κάνοντας υποχωρήσεις, διασφαλίζουν είτε το εισόδημά τους είτε τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να δουν καθαρά ότι το σημερινό ΤΑΟΛ, είναι μια ακόμα επιχείρηση που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς. Που δεν θα μοιράσει ποτέ τα κέρδη του σε εργαζόμενους και παραγωγούς όπως και κάθε άλλη επιχείρηση. Που δεν θα νοιαστεί για το ποιος τα βγάζει πέρα και ποιος όχι, αλλά για την επιβίωσή του κόντρα στο συμφέρον των εργαζομένων να ζουν με αξιοπρεπείς και ανθρώπινους όρους. Αυτό είναι το ΤΑΟΛ, γι’ αυτό και ζητά παραπέρα μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων λες και τα κέρδη του δεν βγαίνουν από τις δικές τους πλάτες!
Καλούμε λοιπόν τους αντιπροσώπους να μη δεχτούν τις προτάσεις τις διοίκησης για διαχείριση των οικονομικών του συνεταιρισμού, γιατί καμία δεν θα είναι για δικό τους όφελος. Να οργανωθούν σε μαζικούς αγροτικούς συλλόγους που θα παλεύουν ενάντια στην πολιτική της εξόντωσης τους, ενάντια στα χαράτσια, την αβάσταχτη φορολογία. Θα παλεύουν για κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή. Να μη δεχτούν τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου